Welcome to Cafeteria Gourmet Carihuela

Cerdo Iberico

Cerdo Iberico : Special : Iberisch varkensvlees

Het Ibérico-varken

(Pata Negra) is een varkensras, dat alleen voorkomt op het Iberische schiereiland (Spanje) en stamt af van het mediterrane everzwijn. Het verschilt van andere rassen door de donkere kleur en de fijne bouw. Bijzonder in de stofwisseling is dat het vrij laat in de groeicyclus vet opstapelt. Hierdoor is dit varken in staat zich aan te passen aan de omgeving waar het wordt gefokt, die door de Spanjaarden ”la dehesa” wordt genoemd. Dit gebied strekt zich uit langs de Portugese grens, van Cadiz in het zuiden tot Salamanca in het noorden.

Gevoed met eikels

De dehesa beschikt over één van de mooiste ecosystemen, waar bossen, weiden en vee een natuurlijk evenwicht vormen. De bomen die hier veelvuldig voorkomen zijn de befaamde steen -en kurkeiken. Zij zorgen voor de specifieke voeding van het varken, de bellota’s (eikels). Wanneer de rijpe eikels vallen is dit varken in de buurt en haalt met zijn snuit de eikel uit de harde onverteerbare pel. Een gezond dier eet dan 6 tot 10 kilo eikels per dag aangevuld met gras en knollen. In de periode waarin de eikels rijp zijn komt een varken wel één kilo per dag aan in gewicht en weegt zo op het laatst 160 tot 180 kilo.

Puur natuur

De producten die worden verkregen uit het vlees van het Iberische varken passen in een wat men noemt “mediterrane eetcultuur”. Dit staat deels voor gezonde voeding en deels voor een manier van leven, waarin natuurlijke producten met een eigen smaak een essentiële rol spelen.

Qua smaak met niets te vergelijken

De smaak is een persoonlijke ervaring. Van te voren kan gezegd worden dat het vlees qua smaak met niets valt te vergelijken. Het vlees komt het beste tot zijn recht als het à point (rosé gebakken) wordt bereid en zal ongetwijfeld een enorme verrijking en verrassing zijn voor welke culinaire liefhebber dan ook.

Eigenschappen en gezondheidsaspecten

Deze Iberische producten zijn, net als olijfolie, rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten. Dit alles heeft een positief effect op de vetten die in ons bloed aanwezig zijn en maakt dat zowel het totale cholesterolgehalte in het bloed daalt als ook het LDL-cholesterol, het slechte cholesterol. Hierdoor loopt men bij het eten van vers vlees van het Iberische varken niet de risico’s die bestaan bij het eten van vlees dat meer verzadigde vetten bevat.